Flower

Archive for april, 2013

Sökmotoroptimering och indexerings spindlar från en barnslig vinkel

Många frågar mig hur man ska få sin hemsida på topp vid sökningar, hur man rent tekniskt gör och vad sökmotoroptimering egentligen är, så jag tänkte här ta chansen att delge min, ganska naiva och barnsliga, syn på saken. Jag ser det så här:
Sökmotorerna, här tänker alla främst på Google men fler finns förstås, skickar ständigt ut sina indexeringsspindlar, sina hemsidespioner, på webben. De är små mjukvarurobotar som ständigt, med blixtens hastighet, kravlar runt på Internet för att försöka läsa så många sidor och så mycket text som möjligt. De rapporterar hela tiden tillbaka till boet, till Big Mamma Google, som lagrar och förevisar deras resultat. Vad man som tillverkare av hemsidor är ute efter är berömliga rapporter från spindlarna. Spindeln ska leverera in en jättefin rapport till baslägret (Big Mama!) så att hon blir nöjd och lägger upp rapporten, högt upp, i sin statistik så att vi kan se rapporten (med sidhänvisning!) när vi gör en sökning.
Spindlarna är lite speciella, de förstår bara text, de kan inte se en bild, de är lite halvblinda på det här viset. Deras intellekt är blixtsnabbt men läsförståelsenivån är ganska låg. De vill ha enkel,  rättfram text, skriven lite grann som om ett barn har gjort den. Inte för komplicerat. Ironi och andra känslosamma spetsfundigheter är bortkastat på dem för att de är också enormt misstänksamma! Misstänksamma mot att du menar något annat än det du uppenbarligen försöker skriva, misstänksamma mot att du försöker lura dem och dina besökare. Så, en liten blixtsnabb, vaksam, misstänksam, men lite enfaldig varelse, sådan är sökspindeln.
Big Mama (Google…) har ju en enorm massa spindlar som hon konstant skickar ut. Nya förfinade sökspindlar produceras hela tiden och träder i tjänst direkt. Spindlarna kan, som sagt, kommunicera med varandra. När dom stöter på varandra under sitt kravlande så pratar dom lite grann med varandra. Det dom pratar mest om, förutom faror och lurendrejerier som dom misstänker, är vägskyltarna på webben; hyperlänkarna, det vill säga länkar som pekar till andra sidor på Internet. Spindlarna tipsar varandra om sidor som många av dem varit på och trivs att vara på. På de sidorna finns trygga vägvisare (länkar) som de kan kravla tryggt på. Men de varnar också varandra för skumma, svårförståeliga sidor med konstiga skyltar (länkar) som man ska hålla sig borta från.
Kontentan av detta här är alltså att bygga trevligt bo för spindeln, ge den text som den förstår och vill ha och visa den vägen till andra sidor som du tycker passar in i ditt budskap. Dessutom ska du försöka få sidor som du gillar, som du tror att spindlarna gillar, att lägga upp vägskyltar (länkar) till din sida.
Var vänlig mot spindlarna! Mata dem rätt!

Nu ska jag skicka iväg en blänkare till en gammal kollega, Mikkel deMib Svendsen. Han påstår att han är Danmarks bästa spindelmatare (sökmotorexpert) och det kan kanske stämma. Han driver bland annat www.demib.com. Vi får se om det blir ris eller ros!

FaceBook , here we come!

Jag kommer i fortsättningen att sköta det mesta av bloggandet på FaceBook, i alla fall allt ”småsurrande” och alla spontana infall.

Du hittar mig på http://www.facebook.com/hansrekestad

Den här bloggen kommer jag att behålla för mina stora ”episka” verk 🙂 . En baktanke är förstås att här skriva om sådant som attraherar besökare och kanske använda Facebook som inkastare! Ibland kan jag se FaceBook som min lite gläffsiga hund som jag använder att driva besökare med…

Det finns ingen orsak, idag,  att inte använda FaceBook när Facebook tillhandahåller ett sådant förstklassigt verktyg samtidigt som halva Sveriges (och världens..!) befolkning håller till där. Dessutom är allt gratis!!

Jag har varit skeptisk till FaceBook och tänkt att det är mycket snack och lite verkstad men nu tänker jag att det är där man ska vara, också. I alla fall just nu.
Vi syns!

Välkommen!

Jag heter Hans Rekestad. Jag är född 1952. Jag är sambo med Eva sedan 1990.

1995 upptäckte jag Internet på allvar. Jag publicerade min första hemsida på Internet i oktober 1996 och har varit där sedan dess.

You are currently browsing the Hans Rekestad Enterprises – Digital kommunikation blog archives for april, 2013.