Flower

www.hittablufföretagen.nu

Min kompis i Järna, bagaren Dan Brouwer, ringde mig med andan i halsen:
”Hans, du måste hjälpa mig!! Dom ringer från www.hittaföretagen.se och påstår att jag inte sagt upp avtalet och att dom ska ha 3-4000 kr för sina tjänster. Det är bråttom – han ska ringa igen om fem minuter”
”Be honom ringa till mig, jag är din kamrer tillfälligtvis, den som sköter all ekonomi och som tecknar firman” blev mitt svar. Detta lugnade Dan en del även om hans ben fortfarande var lite spagettiaktiga.
Efter att vi lagt på luren så googlade jag uppringaren, www.hittaföretagen.se , inhämtade info om firman i olika forum plus, naturligtvis, besökte deras hemsida. Hemsidan är snarlik Eniros. Jag söker direkt på vanliga kategorier i Stockholm och får upp förvånansvärt få, t.ex. sex st. på ”Bilverkstad”. Dom verkar inte ens ha jobbat med att lägga upp falska kunder utan lägger kanske bara upp de stackars kunder som dom lyckats sälja tjänsten till..?! Först i raden kommer en bilverkstad som jag känner till, som jag anlitar. Jag slår en signal till bilfirman och kollar OM dom ingått avtal eller om hittaföretagen.se bara snott deras länk från hemsidan. Bilfirmakillen lyssnar intresserat på mig, frågar om det här företaget är ett så kallat ”blufföretag..?”. Jag säger att det är mycket troligt.
När jag berättar att, för personer insatta i internetmarknadsföring, så är det här uppenbart bedrägeri (extremt överprissatt tjänst = bedrägeri), att det är likvärdigt med att jag skulle sälja en bil utan hjul till verkstaden. Och detta utan att verkstaden skulle protestera eller kanske ens uppmärksamma detta – då spetsade han öronen ordentligt.
Han lovar att utreda hur det ligger till och återkomma. Ska bli spännande att höra hur det gått till!

Bedrägeriföretagsbranschen (företag som säljer extremt överprissatta tjänster) verkar vara en stor bransch. Svensk handel uppskattar omsättningen till 1½ miljard!
Kanske dock frälsningen är på väg. Jag läser idag att Postgirot och bankerna har börjat stoppa betalning till ett femtio-tal konton tillhörande blufföretag. Dick Malmlund på Svensk Handel tror att  detta är det mest effektiva motdraget som finns – företagen kommer att tvingas till utländska konton. Och då kommer alla att reagera mycket snabbare eftersom utlandsbetalningar är mycket sällsynta för de allra flesta.

Kommentera gärna och berätta om även du har haft att göra med denna typ av bedrägeri!

Take care out there!

Och jo… Hittaföretagen.se har inte hört av sig igen. Vare sig till mig eller till Dan


En kommentar till “www.hittablufföretagen.nu”

  1. juni 15th, 2011 at 03:00

    Cathy säger:

    Det är toppen att ni informerar oss om detta!

Välkommen!

Jag heter Hans Rekestad. Jag är född 1952. Jag är sambo med Eva sedan 1990.

1995 upptäckte jag Internet på allvar. Jag publicerade min första hemsida på Internet i oktober 1996 och har varit där sedan dess.