Flower

Hälsa

Välkommen till avdelningen ”Hälsa”. Här skriver jag om mitt (och andra) företags/privatpersoners hälsosatsningar. Alla företag borde ha ett aktivt hälsocenter! Likväl som en aktiv biståndsavdelning…

Jag är småföretagare i Järna och är lycklig ägare till villa med stor tomt, massor med fruktträd och stort grönsaksland. Jag har ett grundmurat intresse för hälsa men är, trots detta, stundtals inte särskilt hälsosam. Stundtals sitter jag fast i socker/fett/salt/alkohol/nikotin och koffeinbegäret.
Det är kanske på grund av dessa begär som mitt hälsointresse består och är starkt!

Mitt intresse för hälsa vaknade sent, i dryga 20-års åldern. Det var inte förrän i samband med långa resor i Asien (som gjorde mig till vegetarian) samt deltagande i den gröna vågen under senare delen av 70-talet som jag fick upp ögonen för fenomenet ”hälsa”. Men då gick det dess då fortare.
Fasta var ett begrepp som var väldigt familjärt och något som vi gjorde ofta, då, i det förra århundradet. Fascinerat läser jag i gårdagens tidning om att det är det nya, trendiga idag!
För övrigt har jag i hälsobranschen sysslat med hälsokosthandel, nötpastatillverkning, grönsaksodling, mjölksyrning, tarmrensning m.m.
Vad som fascinerar mig mest just nu är råkost och green smoothies.

Jag har en gammal sida om hälsa och kost. Den hittar du här: http://rekestad.se/kost/index.htm . Många av länkarna fungerar inte längre, tyvärr.

 

vitamix_small

Min allra käraste köksmaskin kom till mig i fjol. Det är en VitaMix-mixer, en amerikansk köksmixer av kraftigaste sort, avsedd för ett vanligt hushåll. Den har två egenskaper som särskiljer den från ”vanliga” köksmixrar, den är dels betydligt kraftigare i motor och kniv, dels har den en väl utformad ”påpetare” som gör att man kan trycka ner saker i mixern utan att komma i kontakt med kniven. Maskinen är så pass kraftig att den gör mos (sörja) av allting; frukt, rotsaker, torkad frukt, nötter, frön m.m. Om jag stoppade i kött och fisk så skulle det bli puré av detta också. Men det gör jag inte för jag är vegetarian, återigen, sedan ett år tillbaka.
Tack vare den här mixern så finns nästan inga begränsningar på vad man kan göra vätska av, tunn eller tjock. Det går t.ex. att göra ”hardcore” nässelsörja på nässlor utan att ta bort stjälkarna! Att äta denna sörja är dock another ball game…

Det finns tankar om att behandla mat på detta sätt (speciellt i antroposofiska Järna), att pulverisera, slå sönder strukturer och blanda samman allt, huller om buller. Livskrafterna kan förödas en del, kastas omkring, kanske bli kaotiska. Kanske går en del näring och livskraft förlorat här, så kan det antagligen vara men för mig så uppväger fördelarna helt klart.
Med den här mixerkraften så kan jag framställa och konsumera födoämnen på ett sätt som annars skulle vara helt omöjligt. Nu kan jag lätt dricka upp en liter nyplockade nässlor och en liter nyplockad kirskål till frukost. Och jag kan göra detta varje dag under en stor del av året. Att en del kraft går förlorad får jag stå ut med.

 

 

 

 

 

På den här sidan har jag förr skrivit om mina erfarenheter från skolvärlden, främst som IT-lärare. Den karriären upphörde när jag märkte att jag blev mer och mer lik mina elever istället för att närma mig mina lärarkollegor! Materialet finns kvar, här, om du vill läsa.

SKOLAN, ur ett digitalt perspektiv

Persondatorer och mobiltelefoner har, bara på några få decennier, vuxit från ingenting till att bli totalt oumbärliga verktyg i dagens västerländska samhälle. IT-vågen drar fram som en elektronisk tsunami, spridande både nytta, glädje och viss förödelse. Ett ständigt stigande antal medborgare kopplas upp, online, till Internet. Vi har, med säkerhet, endast sett början på den elektroniska vågen.

Att lära sig att hantera denna våg på ett kreativt, utvecklande sätt och att göra IT-vågen till sina medhjälpare är idag en utmaning. Det elektroniska kommunikationsnätet, som idag omsluter hela vårt klot, är en spegel av vår verklighet med alla dess fantastiska men också ibland mycket bistra ingredienser. Dagens ungdom är ofta MYCKET lättlärd när det gäller att snappa upp olika nya kommunikationssätt och lägger gärna stor del av dagen på att utöva dem. Det är en mycket fascinerande och kraftfull värld som strömmar ut ur dagens bildskärmar och med en, i de flesta fall, alienerad föräldrageneration så är den yngre generationen ofta prisgiven åt krafter som den ibland är långt ifrån mogen att hantera.
Att hjälpa medmänniskor att tygla, hantera och använda den elektroniska kraften är idag en IT-pedagogs främsta uppgift.

Dagens skolelever har ofta stor erfarenhet av IT och digital kommunikation. Ofta satsas mycket energi på intensivt umgänge och kontaktsökande via Internet (sociala medier, dataspel, portalverksamhet, chat). Internetchat är en attraktiv kommunikationsform där det är lätt att söka upp andra då man inte behöver visa mer av sig själv än man för tillfället vill. Internetchat ses ofta av en äldre generation som ett andra klassens kontaktverktyg. Detta är en missuppfattning skapad av generationsklyftan. Chat och sociala medier är kommunikationsverktyg som gradvis kommer att ersätta de äldre kommunikationsformerna; fast telefoni, fax och brev och att lära sig hantera dessa på ett bra sätt är att lära för livet.
IT-fallgroparna är dock många då det ju finns ett övermått av distraktion att tillgå bara ett musklick bort.
Webben är en pedagogisk utmaning, helt klart!

Välkommen!

Jag heter Hans Rekestad. Jag är född 1952. Jag är sambo med Eva sedan 1990.

1995 upptäckte jag Internet på allvar. Jag publicerade min första hemsida på Internet i oktober 1996 och har varit där sedan dess.